En hjemmeside består af to hovedelementer: Strukturen/designet og så hjemmesidens indhold/content.
De to ting skal hænge sammen. Et frisk og rapt design vil se mærkeligt ud, hvis indholdet er skrevet i et jævnt og meget faktuelt og sagligt sprog. Og omvendt vil et meget sagligt design på en hjemmeside om, hvordan du skal forholde dig, hvis du ønsker skilsmisse, virke utroværdigt, hvis du vælger et sprog i dit content, som signalerer ungdommelig hip hop kultur. Det kan virke som en selvfølge, men der er alt for mange hjemmesider, hvor designstil og indholdsstil ikke hænger sammen. Vi taler nogle gange om tone of voice – vi kan også snakke om tone of design, og de to ting er i virkeligheden to sider af samme sag.
Det visuelle indtryk
En hjemmeside tjener mange formål. Da vi begyndte at udfolde os på internettet, troede vi hurtigt, at vi egentlig blot skulle lægge præsentationer af virksomheden op. Lave en virtuel brochure. Sådan blev mange hjemmesider, og sådan er de i virkeligheden stadig for mange virksomheder.
Men for endnu flere er de blevet omdrejningspunktet for en stor del af deres forretning. Webshops erstatter eller supplerer den fysiske forretning. Selve forretningen kommer til at køre via hjemmesiden – som det for eksempel er tilfældet for gamesites og online casinoer. Og den form for forretningsbærende hjemmeside skal naturligvis have et design, der svarer til formålet.
De visuelle elementer, som lægges ind på hjemmesiden, udgør tilsammen dens design, og her er det vigtigt at forhold sig til, hvad hjemmesiden skal signalere. Det er vigtigt at tænke de enkelte elementer ind i forhold til de målgrupper, hjemmesiden skal ramme.
Det visuelle indtryk – designet – skal afpasses efter målgrupperne.
Gå til sagen
Det er vigtigt, at hjemmesiden hurtigt kan afkodes af den, der kommer ind på den – hvad enten vedkommende bevidst har søgt efter siden, eller er kommet ind på den via en søgemaskine, sådan som langt de fleste gør i dag.
Brug derfor pladsen øverst på siden til at få budskabet ud i en rammende startsætning. Den skal rumme det eller de nøgleord, som din forretning drejer sig om. Eller brug visuelle elementer, der henviser til dit særlige tilbud til dem, der besøger din side. Skarpe farver, bannere og kontrastfyldte områder signalerer, at her kan man gøre en god forretning. Blå, mørke og afdæmpede farver er corporate farver og sender nogle andre signaler til dine gæster.
Lad andre understøtte dine budskaber
Underbyg budskaberne med et design, der bruger videoer og henviser til sites, der validerer for eksempel webshops og gamesites. Designet skal understøtte din forretning, og det kan du gøre ved at lade andre være med til at skabe din troværdighed.
Scrolle eller ej?
Vi møder tit en holdning om, at en bruger af en hjemmeside ikke skal have brug for at scrolle ned på siden for at få det hele med.
Det tager vi nu ikke så tungt – i stedet handler det om at få skabt design, der får fortalt det vigtigste først, og så kan man bruge resten af siden til at uddybe. Men jo mere af det hele, vi kan placere øverst, jo mere aktivt et design får vi, og jo enklere bliver siden at manøvrere på.
Dybest set handler godt design om, hvad vi kunne kalde “clever in a glance” – designet skal bygges, så brugeren af hjemmesiden hurtigt og nemt kan finde det, hun har brug for, eller hurtigt bliver ledt til det næste klik, der skaber din forretning.